Sitebox is zo opgebouwd dat jij als eindgebruiker je taken eenvoudig en efficiënt kunt uitvoeren. Je Sitebox gebruikersinterface bestaat uit verschillende onderdelen die in iedere module weer terugkomen.

Op deze pagina:

Overzicht van de gebruikersinterface

Sitebox is zo opgebouwd dat jij als eindgebruiker je taken eenvoudig en efficiënt kunt uitvoeren.

Je Sitebox gebruikersinterface bestaat uit verschillende onderdelen die in iedere module weer terugkomen. Hier zie je de verschillende onderdelen:

schermafdruk van de complete gebruikersinterface ingedeeld in verschillende delen

1. Toegang tot diverse modules
  2. Structuur
  3. Functiebalk
  4. Statussen
  5. Items/pagina's
  6. Samenvatting van het item

Toegang tot diverse modules

De diverse modules binnen Sitebox zijn ondergebracht in verschillende kopjes. Welke modules in jouw Sitebox zitten hangt af van je licentie. Het kan ook zijn dat je een kopje of module niet kunt zien omdat jouw gebruikersgroep hier geen rechten voor heeft.

De meest gebruikelijke kopjes zijn Sitebox, Website, Media, Gebruikers en Data.

Voor gemeentelijke websites en Intranet bestaan de kopjes Gemeente en Intranet. Deze twee worden niet besproken in dit artikel. Hierover kun je meer informatie vinden op de helpdesk pagina's die specifiek voor gemeentemodules en intranet zijn ingericht.

schermafdruk van de menu's onder alle kopjes uitgeklapt

Sitebox

• Dashboard: Het dashboard toont informatie over onlangs aangepaste content en Planning. Ook kunnen Statistieken, Keywords, Refererende sites en Meest bekeken pagina's worden getoond. Hiervoor is gegevensverzameling nodig. Lees hier meer over in het artikel 'Getting Started: Dashboard'.
  • Mijn profiel: dit zijn je persoonlijke instellingen voor Sitebox. Je gebruikersnaam en wachtwoord bijvoorbeeld.

Website

• Structuur en pagina's: Webpagina's aanmaken en beheren.
  • Navigatie: Navigatie voor je website instellen en aanpassen.
  • Artikelen: Creëer en beheer je artikelen die je later op je webpagina kunt toevoegen.
  • Nieuws: Creëer en beheer je nieuwsberichten die je later op je webpagina kunt toevoegen.
  • Blogs: Creëer en beheer je blogs die je later op je webpagina kunt toevoegen.
  • Activiteiten: Creëer en beheer je activiteiten die je later op je webpagina kunt toevoegen.
  • Meldingen: Creëer en beheer je meldingen die automatisch bovenaan iedere pagina worden getoond. Dit moet wel zijn opgenomen in de styling van je website.
  • Feeds: Hiermee maak je door middel van feeds je activiteiten en nieuwsberichten makkelijk bereikbaar.
  • Objecten: Sommige wijzigingen kunnen alleen in de code worden aangebracht. Door met objecten te werken, zijn deze onderdelen toch te wijzigen via Sitebox. Dit valt onder maatwerk.
  • Redirects: Verkorte URL's aanmaken of permanente verwijzingen naar verhuisde webpagina's

Media

• Afbeeldingen: Hier kun je de afbeeldingen van het formaat: .jpg, .jpeg, .png en .gif, voor de website uploaden.
  • Video's: Hier kun je video's van het formaat: wmv, asf, asx, wvx,ram,mov,qt, flv, voor de website uploaden.
  • Downloadbare bestanden: Downloadbare bestanden kun je uploaden via de module Downloadbare bestanden.

Gebruikers

• Sitebox gebruikers: Hier kun je accounts en groepen aanmaken en beheren voor mensen die inloggen op Sitebox.
  • Geregistreerde bezoekers: Hier kun je accounts en groepen aanmaken en beheren voor bepaalde delen van de website zelf.

Data

• Formulier data: Hier kun je ingevulde data van specifiek hiervoor ingestelde formulieren bekijken en exporteren.

Structuur

Het structuur deel werkt bijna hetzelfde als de verkenner op je laptop of computer. Het toont de structuur van mappen waarin al je items zijn ondergebracht. Een goede structuur zorgt ervoor dat je al je gemaakte content makkelijk terug kunt vinden. Dit helpt bij het efficiënt beheren van je website.

Items of paginas

Op dit gedeelte van de pagina zie je de specifieke items die in de verschillende mappen bij structuur zitten. Hoeveel je er ziet op de pagina is afhankelijk van het aantal items dat per pagina wordt weergeven. Dit is minimaal 10 en maximaal 1000. Dit kun je onder in dit onderdeel aanpassen. Ook kun je hier naar de volgende pagina navigeren.

shermafdruk van de navigatiebalk

Statussen

Dit gedeelte van de pagina is ingericht om in één oogopslag duidelijkheid te krijgen over de status van je gemaakte item. Je zie hier of de pagina gepubliceerd is, of er een planning is ingesteld, en wat de toegangsrechten voor dit item zijn.

Publicatie

Of de pagina gepubliceerd is zie je aan het vlaggetje. Deze kan rood, geel, of groen zijn.

Gepubliceerd maar gewijzigd.

Nieuw en niet gepubliceerd.

Gepubliceerd en niet gewijzigd.

Planning

Je kan aan het wekkertje zien of er een planning geldt voor het item. Wanneer je met je muis op het wekkertje gaat staan kun je ook nog zien wat deze planning is.

Er is geen planning ingesteld.

Er is een planning ingesteld.

Er is een planning ingesteld en de pagina is actief.

schermafdruk van offline item met ingestelde planning voor on en offline

schermafdruk van item offline sinds 10 april door ingestelde planning offline, geen planning voor onlineschermafdruk van online item met planning voor offline

Toegangsrechten

Aan de sleutel kun je zien of er een toegangsbeperking geldt voor het item. Wanneer je wilt weten wat deze beperking precies is, klik je in de rechter kolom bij icoon voor meer 'Meer' op icoon voor toegang aanpassen 'Toegang aanpassen'.

Geen beperkte toegang.

Beperkte toegang/zichtbaarheid.

schermafdruk van het menu bij meer aan de rechterzijde van de pagina

Functiebalk

Op de functiebalk vind je de verschillende actieknoppen die je op de pagina kan gebruiken. Aan de linkerzijde vind je de actieknoppen waarmee je het structuurdeel van de pagina kunt beheren. Aan de rechterzijde vind je de actieknoppen waarmee je de items of pagina's kunt beheren.

De actieknoppen voor het structuurdeel verschillen per module. De belangrijkste actieknoppen zijn:

Voeg een map toe.

Meer: Wanneer je op de 'Meer' knop klikt verschijnt er een dropdown menu, waar meer opties te vinden zijn.

Lees meer over de mogelijke actieknoppen in de artikelen over de verschillende Modules zelf.

De volgende actieknoppen vind je aan de rechterzijde van de pagina:

Zoeken: Wanneer je hierop klikt verschijnt er een zoekbalk:

schermafdruk van de zoekbalk

Toevoegen

Wijzigen

Verwijderen

Publiceren

SEO-rapport

Delen op social media (Dit kan alleen als social media ook is gelinkt in de modules 'Twitter' en/of 'Facebook')

Meer: Wanneer je hierop klikt verschijnt er een drop-down menu, waar je de volgende opties vindt:

Terugdraaien: Versiebeheer; Met deze functie kun je terugdraaien naar een eerdere versie.

Rechten wijzigen: Toekennen van rechten of content mag worden; bekeken, toegevoegd, gewijzigd, verwijderd, gepubliceerd of rechten mogen worden aangepast.

Planning aanpassen: Hiermee kun je instellen wanneer een pagina online en/of offline gaat.

Toegang aanpassen: Hiermee kun je de toegang instellen; iedereen, alleen geregistreerde bezoekers, bepaalde groepen

Offline halen

Dupliceren: De geselecteerde pagina dupliceren.

Bewerkingen: Hier zie je een overzicht van bewerkingen op de geselecteerde pagina.

Samenvatting van het item

Wanneer je een item selecteert, verschijnt er onderaan de pagina een samenvatting.

Het algemene deel van de samenvatting is afhankelijk van het soort item dat je selecteert.

De eigenschappen van de samenvatting geven informatie over;