De release notes voor Sitebox CMS 5.8 met onder andere het verwijderen van het titelattribuut voor interne links.

Op deze pagina:

Wijzigingen

• Titelattribuut verwijderd voor interne links

Een titelattribuut wordt ook wel een tooltip genoemd. Dit is het stukje tekst dat te voorschijn komt wanneer je met je muis op een link gaat staan.

Een link kan verwijzen naar een interne pagina of een pagina buiten de website. Voor doelpagina's buiten de website wordt door Sitebox in het titelattribuut gezet dat de link verwijst naar een externe pagina. Voor interne doelpagina's werd door Sitebox in het titelattribuut de titel van de doelpagina gezet.

Veel screenreaders lezen niet alleen de link-tekst, maar ook het titelattribuut voor. In veel gevallen was dit dubbelop. Voor het voorbeeld in de afbeelding werd bijvoorbeeld door een screenreader voorgelezen "ondernemen: ondernemen".

Daarom hebben we voor interne links het titelattribuut verwijderd.

Dit maakt het nog belangrijker dat je een link een goede linktekst meegeeft. Heb je twijfels of je link voldoet aan de toegankelijkheidseisen? Lees dan het artikel Toegankelijkheid: Doel van de link.

• Pagina URLs

Soms is een webpagina te openen met verschillende URLs. Zo is de homepagina van onze portal te vinden met de volgende drie URLs:

Wanneer je een van de drie URL's gebruikt, is dat ook de URL die in de adresbalk komt te staan.

Om ervoor te zorgen dat zoekmachienes niet alledrie de URLs als 'hit' geven wanneer je zoekt, wordt er één als 'canonical' aangemerkt. Google weet dan dat ze die ene URL gebruiken wanneer de zoekfunctie je doorverwijst naar de webpagina. Dit geldt ook voor de zoekfunctie op de website zelf.

Dit is de werkwijze waaraan Google de voorkeur geeft.

We hebben het verzoek gekregen van een van onze klanten om hier een afwijkende werkwijze in te hanteren. Omdat dat niet is voorgeschreven is de afwijkende werkwijze als optie toegevoegd.

Deze afwijkende werkwijze zorgt ervoor dat de niet-canonical URLs niet op zichzelf bestaan, maar dat deze altijd re-directen naar de canonical URL.

Wat je hier als gebruiker van merkt is het volgende: Wanneer je een niet-canonical URL zoals https://carenl.freshdesk.com/en/support/home.html gebruikt, wordt je doorgestuurd naar de canonical URL met een re-direct. In je adresbalk staat dan niet de URL die je hebt gebruikt, maar de canonical URL: https://carenl.freshdesk.com/en/support/home/.

Voor alle klanten die niet specifiek gebruik willen maken van deze afwijkende werkwijze blijft de originele werkwijze gelden.