De release notes voor Sitebox CMS 5.14 met onder andere de mogelijkheid om het formulier log te kunnen filteren op intern verkeer.

Release date: 11-05-2022

Op deze pagina:

Nieuw in deze release

• Intern verkeer in de download log

In verband met de Privacy wetgeving is in release Sitebox CMS 5.12 de kolom met de IP-adressen verwijderd uit de Formulier log.

We kregen het verzoek om toch iets toe te voegen aan het formulier log waardoor verkeer van de gemeente, eventuele bots van zoekmachines en CARE in het overzicht kon worden geïdentificeerd.

Vanaf deze release is het voor ons mogelijk om aan te geven welke IP-adressen kunnen worden geïdentificeerd als intern verkeer. In het download log is hier een kolom voor toegevoegd. Op deze manier krijg je een zuiverder overzicht van hoe vaak een downloadbaar bestand wordt gedownload.

• Toegang instellen voor intern verkeer

Nu in de configuratie kan worden aangegeven welke IP-adressen kunnen worden gezien als intern verkeer, kunnen we ook makkelijker de toegang voor intern verkeer instellen.

Wanneer je alleen de gemeente of CARE toegang wilt geven tot een gepubliceerd item, hoef je niet meer de IP-adressen in te vullen. Je kunt nu gewoon een vinkje zetten:

Wel kun je deze lijst eventueel nog aanvullen met andere IP-adressen.

Update: In verband met een bug wordt op dit moment de optie om 'Verkeer van klant' in te schakelen niet getoond. Dit probleem zal in een volgende release worden opgelost.

• Linktype telefoonnummer

Wanneer je in Sitebox een link aanmaakt, kun je uit verschillende mogelijkheden kiezen. Wanneer je een link wil instellen voor een telefoonnummer, kies je voor het type 'URL' en moet je voor het telefoonnummer 'tel:' zetten.

Vanaf deze release is er in Sitebox ondersteuning toegevoegd om een telefoonnummer voortaan te linken op de volgende manier:

Stap 1: Kies bij 'Type' voor 'Telefoonnummer'.
    Stap 2: Bij 'Telephone number' zet je het volledige telefoonnummer zonder spaties of streepjes.
    Stap 3: Wanneer dit is opgenomen in de styling van je website, kun je van de link een button maken.

Bestaande links van het type URL hoeven niet te worden aangepast. Deze zullen gewoon blijven werken.

Het linktype 'telefoonnummer' werkt niet standaard op iedere website. Hiervoor is een kleine aanpassing nodig van ca 20 minuten werk. Wanneer je hier gebruik van wilt maken kun je contact opnemen met helpdesk@care.nl, of gebruik maken van ons contactformulier.

Toegankelijkheidsverbetering

• Succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Aan een RSS-feed wordt voortaan ook de taal toegevoegd. Dit is standaard de taal die ook voor de website standaard ingesteld staat. Dit helpt hulpsoftware om de tekst in de juiste taal te kunnen voorlezen.

Wijzigingen

• Zoeken binnen de module 'Redirects'

Je kunt voor een redirect een opmerking invullen. Vanaf deze release kun je ook zoeken op de inhoud van deze opmerking.

Open de zoekbalk en klik op 'Uitgebreid zoeken'. Je kunt je zoekwoord vervolgens invullen in het veld 'Opmerking':

• IP-restricties in de Sitebox security policy

In Sitebox konden we voor bijna alle items instellen of er voor toegang een IP-restrictie geldt. Op website niveau, of webpagina niveau, maar zelfs voor downloadbare bestanden of bijvoorbeeld afbeeldingen.

Soms wordt een pagina alleen rechtstreeks door de code aangemaakt zonder dat hier een pagina of detailpagina voor nodig is in de module Structuur & Pagina's. Denk bijvoorbeeld aan de afvalkalender. Voor deze pagina's kon de toegang niet zomaar worden ingesteld.

Dit betekende dat deze pagina's op de acceptatieomgeving toch van buitenaf benaderbaar waren.

We hebben nu de mogelijkheid toegevoegd om in de Security policy in Sitebox de IP-restricties in te stellen. Hiermee kunnen we de toegang op basis van IP-adressen beperken voor een hele website inclusief alle onderliggende pagina's.

• Overbodige code verwijderd

Er is een standaard attribuut verwijderd uit de code. Dit attribuut werd volgens verouderde richtlijnen standaard toegevoegd aan webpagina's. Het attribuut is tegenwoordig overbodig waardoor een melding veroorzaakt bij het valideren van een pagina. We hebben dit standaard attribuut verwijderd.

• Accounts oud-medewerkers worden verwijderd

Wanneer medewerkers van CARE weggaan bij onze organisatie wordt hun account standaard gedeactiveerd. Vanaf deze release worden de accounts niet alleen gedeactiveerd, maar ook verwijderd.

Bugfixes

• Planning items

Sinds release Sitebox CMS 5.11 is het mogelijk om vanuit een pagina in de module Structuur en pagina’s de planning van een item aan te passen dat op de pagina is geplaatst. Zo kun je bijvoorbeeld de planning van een artikel aanpassen dat je aan de pagina hebt toegevoegd.

Dit is in principe mogelijk voor alle items, maar alleen als je de rechten hebt om een item ook te wijzigen. Deze check was nog niet toegevoegd. Hierdoor was het mogelijk was voor gebruikers om items door middel van een planning offline te halen, ook zonder de juiste rechten hiervoor.

We hebben deze check alsnog toegevoegd.

• Ophalen gegevens Google Analytics

Door een foutje in de code kon het in specifieke gevallen voorkomen dat de gegevens van Google Analytics dubbel werden opgehaald. Deze tweede keer werden er geen gegevens gevonden. Hierdoor waren de statistieken maar voor een hele korte periode te zien op het dashboard. Dit probleem is nu opgelost.

• Automatisch afspelen video's

In release Sitebox CMS 5.12 is een wijzigingen aangebracht waardoor video's voortaan gebruik maken van de inherente videoplayer van de browser. Sinds deze wijziging werd een video altijd standaard afgespeeld bij het openen van de pagina, ook wanneer dit stond uitgevinkt.

We hebben dit probleem opgelost waardoor de video alleen nog automatisch afspeelt als dit ook zo is ingesteld.

De meeste bezoekers hebben hier geen last van gehad, omdat je in je browser voortaan standaard kunt instellen dat je video's nooit automatisch wilt afspelen. Dit is de standaard instelling. Alleen mensen die deze instelling uit hebben gezet hebben iets gemerkt van deze bug.

• Wachtwoord reset Sitebox

Wanneer het domein van het e-mailadres niet gelijk is aan het domein van de website, kon dit problemen opleveren met de wachtwoord reset van Sitebox. De mails met de link om het wachtwoord te resetten kwamen niet aan omdat deze standaard met het domein van de website werden verstuurd.

We kunnen het e-mailadres waarmee de mail wordt verstuurd voortaan instellen in de configuratie.

De meeste gemeenten hebben hier geen last van gehad.

• HTML-fout YouTube filmpjes

Bij het plaatsen van een YouTube filmpje met de Sitebox video module kwam automatisch een HTML-fout op de pagina te staan. Deze fout had geen effect op de werkzaamheid van het filmpje, maar deze leverde wel een melding op wanneer de pagina werd gevalideerd.

De fout is nu opgelost.