De release notes voor Sitebox CMS 5.15 met onder andere de mogelijkheid voor ondersteuning voor Emoji's en Unicode in de database.

Release date: 16-08-2022

Op deze pagina:

Nieuw in deze release

Ondersteuning voor Unicode en Emoji's

Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden om je in tekst uit te drukken dan in het verleden. Denk bijvoorbeeld aan Emoji's, maar ook aan mogelijkheden om je tekst er anders uit te laten zien dan de standaard tekst met Unicode.

In principe is dit niet iets dat gemeenten snel op de eigen website zouden doen. Wel kan het voorkomen dat bezoekers op je website dit soort unieke tekstmogelijkheden gebruiken bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren. Ook kan het zijn dat je een filmpje op je website wilt plaatsen met een Emoji in de titel.

Voor onze klanten met een oudere database kan dit problemen opleveren, omdat de database hier geen ondersteuning voor heeft. Dan zou de database moeten worden geconverteerd naar een vernieuwde versie.

Dit hebben we nu mogelijk gemaakt.

Hier zijn twee kanttekeningen bij:

• We zijn niet alle databases van onze klanten nagelopen om te controleren welke versie deze gebruiken. Kom je dit probleem tegen? Laat het ons dan weten. We kunnen je dan vertellen hoeveel het zou kosten om de database om te zetten.
  • Dit maakt het ook mogelijk om Unicode te gebruiken bij het opmaken van bijvoorbeeld nieuwsberichten. Unicode is tekst dat wordt gegenereerd door normale letters te vervangen door Unicode letters.

Nu is het probleem dat deze tekst geen normale tekst. Een A ziet eruit als een A, maar het is geen A. Het is bijvoorbeeld een “mathematical italic capital a”. En zo wordt het ook door de screenreader voorgelezen. In deze tweet van Kent C Dodds kun je horen hoe dat klinkt.

Het is helaas geen kwestie van ondersteuning door de screenreaders, omdat de Unicode letters echt een ander doel hebben.

Kortom, Unicode tekst is niet toegankelijk.

Bugfixes

Verkeer van klant

In release Sitebox CMS 5.14 hebben we het makkelijker gemaakt om items in Sitebox af te schermen en alleen zichtbaar te maken voor CARE of onze klant. In de configuratie nemen we de nodige IP-adressen op. In de pop-up 'Toegang aanpassen' hoeft dan alleen nog maar een vinkje te worden gezet.

Vanwege een foutje in de code werd alleen het vinkje voor 'Verkeer van CARE' zichtbaar. We hebben dit opgelost.

Verkeer van CARE

Wanneer in de pop-up 'Toegang aanpassen' het vinkje aanstond bij 'Verkeer van CARE', bleef deze instelling actief, ook wanneer je bij 'Wie heeft toegang' weer koos voor 'Elk IP adres'. Je moest eerst het vakje 'Verkeer van CARE' uitvinken voordat je de pagina weer vrij kon geven voor iedereen.

We hebben dit aangepast. Wanneer je nu kiest voor 'Elk IP adres' bij 'Wie heeft toegang' wordt het vakje 'Verkeer van CARE' automatisch uitgevinkt.

Download log

In release Sitebox CMS 5.14 hebben we een kolom toegevoegd aan het download log. Hierin wordt aangegeven of het gaat om intern verkeer. Op deze manier krijg je een zuiverder overzicht van hoe vaak een downloadbaar bestand wordt gedownload.

Standaard worden de eerste 50 resultaten getoond. Wil je er meer zien? Dan klik je op onderaan de lijst op 'Show all downloads...'

De aanvullende regels die hiermee zichtbaar werden bestonden uit daadwerkelijke downloads. Helaas werden deze allemaal onjuist aangemerkt als intern verkeer. Ook klopte de styling van deze regels niet. Dit probleem hebben we opgelost.