De release notes voor Sitebox CMS 5.16 en 5.16.1 met onder andere een tekstalternatief voor video's en custom stijlen voor de teksteditor.

Release date: 18-10-2022


Op deze pagina:


Nieuw in deze release

Tekstalternatief bij video's

Het is voortaan mogelijk om een tekstalternatief bij een video te plaatsen. Dit tekst alternatief kun je naar eigen inzicht vullen met een teksteditor. Het tekstalternatief kan ook worden gevuld voor YouTube video's.

Voor video's die je upload in Sitebox heb je de mogelijkheid om hier een standaard tekstalternatief bij op te slaan. Deze kun je vervolgens bij het plaatsen van de video aanpassen. Dit lijkt eigenlijk heel erg op hoe de alt tekst van een afbeelding werkt.


Het tekstalternatief heeft beperkte opmaak mogelijkheden. Je kunt koppen, paragrafen en opsommingen toevoegen, maar links zijn bijvoorbeeld niet mogelijk.


Je kunt deze nieuwe oplossing niet meteen in gebruik nemen. Hiervoor is een stukje maatwerk nodig. Naar verwachting kost dit ongeveer 2 uur werk.


Na de wijziging wordt het tekstalternatief automatisch toegevoegd aan je video's met een accordeon.


Wil je hier gebruik van maken? Neem dan contact op met helpdesk@care.nl, of maak gebruik van ons contactformulier.


Custom stijlen in de teksteditor

Op dit moment zijn er een aantal standaard stijlen opgenomen in het menu van de WYSIWYG editor. In ons kennisbank artikel De tekst editor uitgelegd lees je hoe je deze stijlen kunt toepassen.


De styling achter deze stijlen is niet standaard. Deze kan op verzoek van de gemeente worden toegevoegd.


Het was eerder niet mogelijk om deze lijst met stijlen uit te breiden zonder dit meteen voor alle gebruikers te doen. Daarnaast waren de standaard stijlen in de lijst vaak geen goede beschrijving van de styling die eraan werd gekoppeld.


We hebben een wijziging aangebracht waardoor het voortaan mogelijk is om custom stijlen toe te voegen aan de standaard lijst.


Wil je hier gebruik van maken? Laat ons dan weten wat voor soort styling je wilt laten toevoegen via helpdesk@care.nl, of maak gebruik van ons contactformulier.


Zoeken op #ID in Structuur en Pagina's

Het is in de meeste modules al mogelijk om te zoeken op #ID. Dit doe je simpelweg door bovenaan de module het rode mapje te selecteren en met de zoekbalk te zoeken op # en het nummer.

In de module Structuur & Pagina's is er geen rood mapje met daarin alle pagina's. Dat is expres zo. Je kunt wel de website selecteren en met 'Uitgebreid zoeken' de gehele website doorzoeken. De 'Uitgebreid zoeken' functie geeft alleen niet de mogelijkheid om te zoeken op #ID. Deze mogelijkheid hebben we toegevoegd.


Bugfixes

De preview van een video aanpassen

We hebben een probleem opgelost waarbij het niet mogelijk was om bij het wijzigen van een video de preview afbeelding aan te passen.

De afbeelding kon wel worden gewijzigd, maar bij het opslaan van de wijziging werd de nieuwe afbeelding niet opgeslagen.

Het werkt nu weer correct.


Toevoegen van een gif

Wanneer je een gif uploadt in Sitebox werkte de animatie niet. Pas wanneer je het bestand ging aanpassen en de gif 'vervangt' door de gif binnen het bestaand item opnieuw te uploaden, werkte deze.


Dit probleem hebben we opgelost. De gif werkt nu gewoon wanneer je deze de eerste keer uploadt.


Gerelateerde onderwerpen: