Waarom succescriterium 3.2.5 Verandering op verzoek zo belangrijk is en we ervoor zorgen dat al onze gemeentelijke klanten hieraan voldoen.

Op deze pagina:


Dit artikel geeft antwoord op de vraag: Waarom kan ik mijn link niet laten openen in een nieuw tabblad?


Wanneer je wilt weten hoe je een link aanmaakt in Sitebox, lees dan het artikel Verschillende soorten links op je webpagina.


Voor meer informatie over de toegankelijkheidseisen bekijk je de pagina's Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) 2.1 of How to Meet WCAG (Quick Reference) op de website van W3C.


Aanleiding van de richtlijn

Sommige van de gebruikers van je website vinden automatische wijzigingen moeilijk om mee om te gaan. Onverwachte acties kunnen hun concentratie onderbreken en voorkomen dat ze hun doelen bereiken. Je kunt de bezoekers van je pagina helpen door hen een website aan te bieden waar zo min mogelijk onverwachte acties of wijzigingen in zitten.


Succescriterium 3.2.5 Wijziging op aanvraag (AAA)

Hoewel dit succescriterium een AAA criterium is waaraan de gemeente niet per se hoeft te voldoen, is het wel een hele belangrijke. Zo belangrijk dat we er voor zorgen dat al onze gemeentelijke klanten aan deze richtlijn voldoen.

Mensen verwachten dat een pagina opent in hetzelfde scherm. Het geforceerd openen van een pagina in een nieuw tabblad werkt daarom desoriënterend. Zeker voor mensen die moeite hebben met het interpreteren van visuele veranderingen. 

Wanneer iemand de pagina niet wil openen in hetzelfde scherm, kan diegene er zelf voor kiezen om de pagina toch in een ander venster of tabblad te openen (rechts op de link klikken op desktop en link ingedrukt houden op telefoon of tablet).

Het is niet mogelijk om een link die geforceerd op een nieuwe pagina wordt geopend toch in hetzelfde venster te openen.

Er zijn twee redenen om een pagina toch in een nieuw venster of tabblad te openen:
  1. Je bent ingelogd op een beveiligde omgeving, en wanneer je deze omgeving verlaat moet je opnieuw inloggen bij terugkomst
  2. Je bent een formulier aan het invullen en wanneer je het formulier verlaat moet je helemaal opnieuw beginnen met invullen bij terugkomst


In alle andere situaties wordt het sterk en met nadruk geadviseerd om de pagina niet in een nieuw venster of tabblad te openen.

Om deze reden is voor al onze gemeenten de optie om een pagina te openen in een nieuw tabblad of venster geblokkeerd. Je kunt de optie wel kiezen, maar de pagina zal toch in hetzelfde venster openen.

Gerelateerde onderwerpen: