De release notes voor Sitebox CMS 5.17 met onder andere nieuwe handige mogelijkheden voor het instellen van Widget parameters.

Release date: 07-12-2022


Op deze pagina:


Nieuw in deze release

Widget parameters makkelijker in te stellen

Een groot aantal widgets werkt met parameters (een apart tabblad) waarop je bepaalde zaken kunt instellen. Bijvoorbeeld bij een tabel met openingstijden van welke locatie de openingstijden getoond worden. Hiervoor moet je dan als parameter de ‘id’ van de locatie invullen. Voor veel gebruikers is dat even zoeken. Daarom is het vanaf nu mogelijk om widgets die je veel gebruikt om te laten bouwen zodat je meteen in de widget een locatie kunt selecteren en niet eerst de id hoeft op te zoeken.

Ook voor het algemeen aanmeldformulier kan de nieuwe werkwijze voor meer duidelijkheid zorgen. Het is mogelijk om de vrije tekstvelden te vervangen door keuzeopties uit verschillende modules (zoals artikelen, pagina's, downloadables, etc.) maar ook door specifieke veldtypes die je kent uit onze digitale formulieren: datumveld, tijdveld, e-mailveld, checkboxes, selectiekeuze met vaste opties, etc.

Wil jij dit ook laten inregelen? Dan kun je jouw lijst met widgets nalopen (eventueel samen met de helpdesk) en kiezen voor welke widgets je dit wilt laten doorvoeren. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze helpdesk.


Security.txt

Veel gemeenten maken gebruik van Internet.nl, dé tool om de veiligheid van je website te testen. Deze website voegt nu een nieuwe check toe, namelijk security.txt, waarin je als gemeente kunt instellen waar veiligheidslekken gemeld moeten worden, etc. Lees het hele nieuwsbericht hier op de website van Internet.nl. Wij hebben de ondersteuning hiervoor toegevoegd in Sitebox.

Wil jij hier ook gebruik van maken? Ga dan direct naar de website van Digital Trust Center voor de tool en uitleg over hoe dit werkt. In stap 3 ga je de gegenereerde tekst aan je website toevoegen. Dit kun je zelf in Sitebox instellen.


Open de module 'Structuur en Pagina's' onder het kopje 'Website' en selecteer de website waarvoor je de security.txt wilt instellen. Wanneer je de website hebt geselecteerd klik je op de actieknop 'Meer', en vervolgens kies je de actieknop  'Website wijzigen':In het pop-up menu ga je naar het tabblad 'Veiligheidsinstellingen'. In het veld 'security.txt' plak je de tekst zoals je deze op de met de tool hebt gegenereerd. Wanneer je klaar bent klik je op 'Ok'.Je moet een vervaldatum invullen in de tool, het is dus belangrijk dat je op tijd de tekst aanpast en vervolgens opnieuw instelt. Hierna scoort jouw website nog beter op Internet.nl.


Wijzigingen

Wachtwoordeisen aangescherpt

De wachtwoordeisen voor nieuwe wachtwoorden zijn aangescherpt. Voorheen werd alleen vereist dat een wachtwoord minimaal 8 tekens moest bevatten en twee karaktergroepen (kleine letters, hoofdletters, cijfers, vreemde tekens). Dat hebben we vanaf nu aangescherpt dat er 3 verschillende karaktergroepen gebruikt moeten worden in wachtwoorden.


Dit geldt voor wachtwoorden voor nieuwe Sitebox gebruikers en voor bestaande Sitebox gebruikers die hun wachtwoord willen wijzigen.


In een volgende versie van Sitebox zullen bestaande gebruikers, van wie het wachtwoord nog niet voldoet aan de nieuwe aangescherpte eisen, gevraagd worden hun wachtwoord aan te passen. Dat is op dit moment dus nog niet vereist.


Redirectmodule werkt nu ook voor URLs van dynamische pagina's

In Sitebox kun je in de redirectmodule een doorverwijziging stellen. Die wordt uitgevoerd als er ook daadwerkelijk geen pagina bestaat (of is gepupubliceerd) met de oorspronkelijke URL. Dat werkte helaas niet voor URLs van dynamische pagina's zoals nieuwsberichten. Daar werden namelijk alle URLs die beginnen met bijvoorbeeld /nieuws, afgevangen.


Dat hebben we nu verbeterd, waardoor je nu ook een redirect kunt instellen voor een URL van een oud nieuwsbericht. Dat werkt voor alle dynamische onderdelen van Sitebox, dus ook activiteiten, blogs, etc. Hiervoor is geen aanpassing aan de website vereist en dit kan direct ingezet worden.


Vervangen externe libraries

We hebben verschillende externe libraries bijgewerkt naar de meest recente versie en ongebruikte libraries verwijderd.


Gerelateerde onderwerpen: