De release notes voor Gemeentebox 1.43.0 met onder andere verschillende verbeteringen aan de code van formulieren.

Release date: 01-10-2024

Op deze pagina:


Wijzigingen

Meerdere afspraken tegelijkertijd in Qmatic

In het verleden ondersteunde Qmatic niet de mogelijkheid om één afspraak te maken voor meerdere personen en/of meerdere onderwerpen. Daarom hadden we hier een workaround voor gemaakt.


Nu Qmatic deze mogelijkheid wel ondersteund, hebben we deze ondersteuning verwerkt in onze eigen code. Hiermee kunnen we het gebruik van onze workaround uitfaseren bij de verschillende gemeenten.


Datum en tijd velden in module openingstijden

In de module openingstijden hebben we het datum en tijd velden voor de selectie vervangen door de HTML5 native date/time velden.


Tijdlijn in Export gebruikte objecten

In de Export van gebruikte Sitebox objecten werd de Tijdlijn module niet meegenomen. Hierdoor leek het bijvoorbeeld of een afbeelding die alleen in een tijdlijn werd gebruikt, helemaal niet werd gebruikt.


De tijdlijn module is nu opgenomen in de export, zodat goed zichtbaar is wanneer een item aan een tijdlijn is gekoppeld.


Uitbreiding koppeling ZSDMS-zaaksysteem

Het is mogelijk om formulieren te laten koppelen met een zaaksysteem. Wanneer het formulier wordt ingevuld, maakt het systeem automatisch een zaak aan, met als bijlage een pdf met hierin de in het formulier ingevulde gegevens.


De zaak wordt niet meteen aangemaakt. Er komt een opdracht om een zaak aan te maken in de wachtrij te staan. Deze wachtrij probeert periodiek de zaak aan te maken, totdat het is gelukt. Dus ook wanneer er even geen contact met het zaaksysteem mogelijk is, probeert de wachtrij het later nog een keer.


Hoewel in de meeste gevallen dit de beste oplossing is, ontwikkelen we op dit moment een formulier waarvoor het nodig is dat de zaak meteen wordt aangemaakt in het zaaksysteem, voordat er een bevestigingsmail wordt verstuurd naar de aanvrager. 


We hebben een uitbreiding gemaakt die dit mogelijk maakt voor formulieren waarbij dit specifiek is aangegeven. Andere formulieren worden nog steeds op de normale manier verwerkt.


Deze uitbreiding geldt voor alle zaaksystemen die met ZSDMS werken. 


Geboortedatum in formulieren

Invulvelden in formulieren van het type 'geboortedatum' hebben een vast format: DD-MM-YYYY.


Er zijn verschillende tools op de markt waarmee je je persoonsgegevens kunt opslaan, en je een formulier versneld kunt (laten) invullen. Veel van deze tools gebruiken het format DD/MM/YYYY. Wanneer je zo'n tool gebruikt om een CARE-formulier in te vullen, krijg je een foutmelding dat de geboortedatum niet klopt.


We hebben een wijziging aangebracht waardoor DD/MM/YYYY automatisch wordt aangepast naar DD-MM-YYYY, zodat de geboortedatum wel wordt goedgekeurd wanneer dit format wordt gebruikt.


Foutmelding bij foutief telefoonnummer in formulier

Wanneer je in een formulier het telefoonnummer verkeerd invult, kreeg je een foutmelding te zien waarbij je werd aangesproken met 'u'. Nu vele gemeenten de 'je'-form gebruiken, hebben we de melding aangepast zodat dit probleem wordt omzeild.


De melding is voortaan: Het veld "Telefoonnummer" is niet (goed) ingevuld. Het telefoonnummer is ongeldig. Een geldig telefoonnummer bestaat uit minimaal 6 tekens. Naast de cijfers 0 tot en met 9 kunnen de spatie, het plusteken, het streepje (-), het haakje openen en het haakje sluiten worden gebruikt.


Bugfixes

Stapoverschrijdende afhankelijkheden in formulieren

Wanneer het stellen van een vraag afhankelijk is van het antwoord op een vraag in een vorige stap, ging het soms mis wanneer het antwoord in die eerdere stap werd aangepast.


Hoewel de vraag dan niet meer getoond werd, kon het voorkomen dat de vraag, en het antwoord op de vraag, nog wel zichtbaar was in het overzicht aan het einde van het formulier.


Het veld wordt nu voortaan netjes leeggemaakt en verwijderd uit het overzicht.


Geen reactie van iBabs

Wanneer iBabs bij de update niet reageert, ging de verdere afhandeling van de update gewoon door. Dit leverde foutmeldingen op in onze logs. We hebben een wijziging aangebracht waardoor de verdere afhandeling staakt wanneer er geen reactie komt van iBabs.


Gerelateerde onderwerpen: