De release notes voor Gemeentebox 1.31 en 1.31.1 met onder andere een verbetering aan het zoom-level van kaartjes met PDOK KML-markers.

Release date versie 1.31: 12-10-2022

Release date versie 1.31.1: 17-10-2022


Op deze pagina:


Nieuw in deze release

Ondersteuning voor afwijkend afsluitend bericht in overzicht formulier

Op de overzichtspagina wordt een afsluitend bericht getoond. Dit afsluitende bericht is standaard, maar hier kon per gemeente een afwijkend bericht worden ingesteld met een artikel.


Dit betekende dat wanneer er gebruik werd gemaakt van dit custom bericht, dat deze voor alle formulieren gold.


Met deze wijziging is het voortaan mogelijk om per formulier een afwijkend bericht in te stellen, in plaats van per gemeente.


Wil je hier gebruik van maken? Neem dan contact op met helpdesk@care.nl, of maak gebruik van ons contactformulier.


Ondersteuning voor Unicode en Emoji's

In release Sitebox CMS 5.15 hebben we ondersteuning toegevoegd voor Unicode en Emoji's. Dit moet natuurlijk ook gelden voor Gemeentebox.


Voor onze klanten met een oudere database kan dit problemen opleveren, omdat de database hier geen ondersteuning voor heeft. Dan zou de database moeten worden geconverteerd naar een vernieuwde versie.


Wanneer de Sitebox database is geconverteerd naar de nieuwe versie, kan binnen Gemeentebox nu ook gebruik worden gemaakt van Unicode en Emoji's. 


Hier zijn twee kanttekeningen bij:

  • We zijn niet alle databases van onze klanten nagelopen om te controleren welke versie deze gebruiken. Kom je dit probleem tegen? Laat het ons dan weten. We kunnen je dan vertellen hoeveel het zou kosten om de database om te zetten.
  • Dit maakt het ook mogelijk om Unicode te gebruiken bij het opmaken van bijvoorbeeld nieuwsberichten. Unicode is tekst dat wordt gegenereerd door normale letters te vervangen door Unicode letters. Nu is het probleem dat deze tekst geen normale tekst. Een A ziet eruit als een A, maar het is geen A. Het is bijvoorbeeld een “mathematical italic capital a”. En zo wordt het ook door de screenreader voorgelezen. In deze tweet van Kent C Dodds kun je horen hoe dat klinkt. Het is helaas geen kwestie van ondersteuning door de screenreaders, omdat de Unicode letters echt een ander doel hebben. Kortom, Unicode tekst is niet toegankelijk.

Wijzigingen

Het overzicht in formulier met betaling

Bij formulieren met betaling die volgens vernieuwde technieken zijn gebouwd werd het stukje 'Kosten' automatisch toegevoegd onderaan het overzicht. Omdat dit geen onderdeel was van het standaard overzicht, kon het stukje 'Kosten' pas helemaal onderaan de pagina worden toegevoegd. Dit betekent dat het stukje net boven de knop ‘Betalen’, maar onder de standaard melding ‘Let op! Uw gegevens zijn nog niet verzonden’ stond. Dat was niet wenselijk.


Bij formulieren met betaling die volgens de oude techniek zijn gebouwd werd het stukje 'Kosten' handmatig toegevoegd.


We hebben het stukje 'Kosten' nu automatisch toegevoegd aan het standaard overzicht waar beide technieken gebruik van maken, zodat dit overzicht altijd op de juiste plaatst op de pagina komt te staan.


Hiervoor hebben we op de bestaande formulieren die met de oude techniek zijn gebouwd het handmatig geplaatste stukje 'Kosten' verwijderd.


Certificaat DigiD SAML

Logius heeft een wijziging aangebracht aan het soort certificaat dat wordt gebruikt. Hier was onze code nog niet op voorbereid, met als gevolg dat de DigiD SAML aansluitingen op de acceptatieomgeving niet werkten.


Het probleem deed zich alleen voor op de acceptatieomgeving. Op de productieomgeving zal het certificaat pas in November worden gewijzigd.


We hebben het probleem opgelost en de DigiD aansluitingen werken weer.


Vervolgvragen in de eerste formulier stap

Het was eerder niet mogelijk om aanvullende vragen te stellen in de eerste stap van een formulier op basis van een eerder gestelde vraag. Vanaf nu kan dit wel.


Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vraag als:

'Mogen wij u benaderen voor een telefonische enquête over onze dienstverlening?' ja/nee

Alleen bij 'ja' wordt vervolgens gevraagd om het telefoonnummer.


Vreemde tekens in bestandsnamen van bijlagen

Wanneer een bestand als bijlage wordt geüpload waarbij er vreemde tekens in de bestandsnaam zitten, kan het ingevulde formulier blijven hangen.


Denk bijvoorbeeld aan het recht opstaand streepje: |


We hebben een wijziging aangebracht waardoor deze vreemde tekens uit de bestandsnaam worden verwijderd, zodat het ingevulde formulier niet meer blijft hangen.


Verbeteren zoom-level PDOK-kaartjes

Het is in Sitebox al een tijdje mogelijk om gebruik te maken van PDOK KML-markers, waardoor het mogelijk is zelf je markers te tekenen met de PDOK Wizard.


Hierbij was het zoom-level verkeerd opgezet waardoor het kaartje al snel te ver was uitgezoomd.


We hebben de manier waarop het zoom-level wordt berekend verbeterd.


Bugfixes

Kleuren export gebruik Sitebox objecten

In het overzicht Export gebruik Sitebox objecten is het mogelijk om de huisstijl kleuren te gebruiken in de Excel. Voor een van de onderdelen werd de kleur niet goed uitgelezen waardoor de verkeerde kleur werd gebruikt. Dit kon leiden tot onleesbare tekst.


We hebben dit probleem opgelost.


Gerelateerde onderwerpen: