Met Toptaken kunnen je bezoekers meteen vanaf de hoofdpagina naar de belangrijkste of meest bezochte onderwerpen op je website navigeren.


Op deze pagina:


Wat zijn toptaken?

Toptaken zijn een stukje navigatie (vaak op de homepage of een landingspagina) dat is gefocust op wat een bezoeker op je website echt komt doen. Het is een snelmenu waarmee de bezoeker meteen op de juiste plek terecht komt. Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit:


Homepage met hierop een normaal menu. In de content van de pagina staat een extra menu met grotere opvallende knoppen. Op de knoppen staat de naam van de pagina waarnaar deze knop leidt. Er is ook een knop aanwezig naar het gehele overzicht van pagina's.


Om erachter te komen welke taken in het menu moeten komen, is het mogelijk om hier onderzoek naar te laten doen met de ToptakenMonitor. Wil je meer weten over de mogelijkheden van de ToptakenMonitor? Neem dan contact op met helpdesk@care.nl, of maak gebruik van ons contactformulier.


Ook zonder de ToptakenMonitor kun je gebruik maken van toptaken op de website. Voor onze gemeentewebsites is de module Toptaken standaard ingericht. Dit kan op alleen de homepage, maar ook op andere pagina's.


De Toptaken module

Het vullen van het Toptaken menu doe je in de module Toptaken onder het kopje 'Gemeente':Binnen de module vind je aan de linkerzijde van de pagina een structuur met mappen. Aan de mapnaam wordt meestal duidelijk bij welke Toptaken menu een map hoort wanneer er meerdere mappen zijn.Voor het aanmaken van een nieuwe Toptaak kies je voor de actieknop 'Nieuw'. Met de actieknop  'Wijzigen' kun je een bestaande Toptaak wijzigen.


Er opent een nieuw pop-up menu met een aantal invulvelden:Bij 'Naam' zet je de naam van de Toptaak zoals je wilt dat deze er aan de voorkant uitziet. Bij 'Type' kun je kiezen voor een Page, of voor een URL van een externe webpagina of een dynamisch gevulde pagina. Als je kiest voor 'Page' kun je vervolgens een webpagina selecteren. Wanneer je kiest voor 'URL' vul je de URL van de pagina in.


Het veld Tags geeft mogelijkheden om een icoon toe te voegen. Dit werkt alleen wanneer de iconen ook toegevoegd zijn aan de styling. Welke iconen je kunt gebruiken is afhankelijk van je website.


Sommige Toptaken menu's hebben ruimte voor een maximaal aantal Toptaken, maar dat is niet altijd het geval. De volgorde waarin de Toptaken in de module staan is ook de volgorde dat deze aan de voorkant worden getoond. Door een Toptaak te selecteren en rechts bovenin op de actieknop 'Omhoog verplaatsen' of 'Omlaag verplaatsen' te klikken plaats je de Toptaak verder naar boven of naar beneden.


Goed om te weten

Het Toptakenmenu wordt met een PHP-script of een Widget op een pagina gezet. Dit kan automatisch verwerkt zijn in de template die je gebruikt. In de meeste gevallen kun je zelf niet zomaar een Toptakenmenu aan een pagina toevoegen. Dit komt doordat we het menu op een specifieke pagina koppelen aan een specifieke map met toptaken. 


Als je aanvullende Toptakenmenu's op je website wilt plaatsen, neem dan contact op met helpdesk@care.nl, of maak gebruik van ons contactformulier. We kijken dan voor je na of dit iets is wat je zelf kunt aanpassen, of dat wij dit voor je moeten doen.


Gerelateerde onderwerpen: