De URL is het adres dat wordt weergegeven in de adresbalk van de browser. In dit artikel lees je waar je URL uit is opgebouwd en hoe je controle kan uitoefenen op hoe je URL eruit ziet.

Op deze pagina:

Wat is een URL

De URL is het adres dat wordt weergegeven in de adresbalk van de browser. Deze regel is opgebouwd uit de domeinnaam, een mappenstructuur naar de pagina, en de pagina zelf. Bijvoorbeeld:

"https://www.test.nl/bestuur-en-organisatie/je-naam"

De opbouw van de URL wordt gebruikt door bezoekers en zoekmachines. De URL moet beknopt en leesbaar zijn en betrekking hebben op de inhoud. Vermijd een lange URL, gebruik bijvoorbeeld geen getallen omdat dit zeer gebruiksonvriendelijk en verwarrend is. Het kan zelfs bezoekers afschrikken.

Sitebox genereert de URL altijd op basis van de map structuur en bestandsnaam van de pagina. Een duidelijke URL is dus vanzelf te creëren door de map structuur in de module 'Structuur en Pagina's' netjes en duidelijk te houden. Je kunt de bestandsnaam aanpassen per pagina.

Let wel op dat als je een webpagina verplaatst in 'Structuur en Pagina's' door hem bijvoorbeeld naar een andere map te verslepen, de URL ook automatisch wordt aangepast.

De index pagina

In je map met webpagina's vind je twee soorten pagina's. De index pagina en andere pagina's. Voor de index pagina wordt de bestandsnaam niet toegevoegd aan de URL. Voor alle andere pagina's wel.

Wanneer je voor een nieuwe map een indexpagina wilt instellen, kan dat op de volgende manier:

Selecteer de map waarbinnen je een index pagina wilt aanmaken en klik aan de rechterzijde van de pagina op de actieknop  'Toevoegen'.

In het pop-up scherm zet je bij 'Titel' de naam van de map. Bij 'URL' zet je 'index.html' volledig in kleine letters. Bij 'Beschrijving' geef je een beschrijving van de pagina.

Een beschrijving is verplicht binnen de toegankelijkheids-richtlijnen.

Kies vervolgens de juiste template bij 'Template' en klik op 'OK'.

Voor je nieuwe pagina staat nu het icoon voor de indexpagina .

Een verkorte URL aanmaken

Als je een structuur hebt aangemaakt van meerdere mappen en sub-mappen, kan het zijn dat je URL's onbedoeld toch erg lang worden. Wanneer je vervolgens iemand aan de telefoon hebt en je wilt ze verwijzen naar de webpagina, klinkt het niet zo lekker als je moet zeggen:

"https://www.website.nl/ondernemers/vergunningen/vergunningx/aanvragenvergunningx"

Het zou een stuk makkelijker zijn als je het kon houden bij:

"https://www.website.nl/aanvragenvergunningx"

Dat kan, en hiervoor hoef je je webpagina in 'Structuur en pagina's' niet te verplaatsen. Je kunt hier een 'Redirect' voor maken, ofwel een verkorte URL.

Ga hiervoor naar de module 'Redirects'. Je vindt deze module onder het kopje 'Website'.

Je kunt in de module 'Redirects' ook een mappenstructuur aanhouden zoals je dat in 'Navigatie' en in 'Structuur & pagina's' doet. Dit kan je helpen de verkorte URL's voor een specifieke pagina snel terug te vinden. Zeker omdat het mogelijk is voor een webpagina meerdere verkorte URL's te maken.

Je maakt een nieuwe map aan de linkerzijde van de pagina met de actieknop 'Map toevoegen'. Selecteer de map waarbinnen je een verkorte URL wil aanmaken en klik aan de rechterzijde van de pagina op de actieknop  'Toevoegen'.

In het pop-up scherm zet je bij 'Doorverwijzing' de naam van de verkorte URL. Bij 'Doelpagina' zet je de volledige URL van de webpagina.

De keuze bij 'Redirect type' hangt af van het doel van je redirect. Wanneer je een verkorte URL wilt maken kies je bij 'Redirect type' voor 302 tijdelijke redirect.

Klik op 'OK & Publiceren'.

Wanneer iemand nu de verkorte URL gebruikt, wordt hij of zij automatisch doorgestuurd naar de volledige URL.

Let op

Let op! Als je meerdere verkorte URLs op je webpagina maakt, zorg dan wel dat iedere verkorte URL uniek is. Een verkorte URL kan namelijk niet naar twee verschillende webpagina's verwijzen. Als je niet zeker weet of een verkorte URL al in gebruik is, probeer hem dan uit in je webbrowser. Als je een melding krijgt dat de pagina niet wordt gevonden, is de verkorte URL nog niet in gebruik.

Webpagina's permanent verhuizen

Het kan voorkomen dat je een webpagina hebt aangemaakt in een bepaalde map. Na een tijdje besluit je dat je de pagina toch liever ergens anders zet. Daarom heb je hem verplaatst. De pagina heeft nu een andere URL.

Het kan ook zijn dat je de informatie op twee of meer webpagina's samenvoegt tot één pagina. De vernieuwde pagina is misschien niet verhuisd, maar de oude pagina's bestaan niet langer.

Het kan nu zijn dat mensen of zoekmachines niet door hebben dat de oude URL niet meer bestaat. Daarom is het slim om een 'verhuisbericht' achter te laten. Dit kun je doen door een bezoeker van de oude URL te laten doorsturen naar de nieuwe URL.

Ga hiervoor naar de module 'Redirects'. Je vindt deze module onder het kopje 'Website'.

Je kunt in de module 'Redirects' ook een mappenstructuur aanhouden zoals je dat in 'Navigatie' en in 'Structuur & pagina's' doet. Dit kan je helpen de verhuizingen voor een specifieke pagina snel terug te vinden. Zeker omdat het mogelijk is meerdere verhuizingen te maken die naar de nieuwe URL leiden.

Je maakt een nieuwe map aan de linkerzijde van de pagina met de actieknop 'Map toevoegen'. Selecteer de map waarbinnen je een verhuizing wil aanmaken en klik aan de rechterzijde van de pagina op de actieknop  'Toevoegen'.

In het pop-up scherm zet je bij 'Doorverwijzing' de oude URL. Bij 'Doelpagina' zet je de nieuwe URL van de webpagina.

De keuze bij 'Redirect type' hangt af van het doel van je redirect. Wanneer je een verhuizing wilt maken kies je bij 'Redirect type' voor 301 permanente redirect.

Hoewel een opmerking niet verplicht is, is het slim om bij een permanente redirect wel een opmerking te plaatsen. Hierdoor weet een eventuele toekomstige webmaster wat er is gebeurd.

Klik op 'OK & Publiceren'.

Wanneer iemand nu de oude URL gebruikt, wordt hij of zij automatisch doorgestuurd naar de nieuwe URL.

Let op

Let op! De oude URL is nu niet meer bruikbaar. Wanneer je later de oude URL wilt gebruiken voor een andere webpagina, moet je de verhuizing verwijderen. Anders blijft de bezoeker doorgestuurd worden naar de webpagina die je bij 'Doelpagina' hebt aangegeven.

Een voorkeur URL

Soms kan het zijn dat je een webpagina hebt gemaakt die dubbel op je website voorkomt, of dat een webpagina zoveel op een andere pagina lijkt dat zoekmachines het als een dubbele webpagina ziet.

In veel gevallen is het slimmer om te voorkomen dat een webpagina dubbel voorkomt op je website, maar soms is dit niet te voorkomen.

De zoekmachine kiest dan welke van de twee webpagina's de zoekmachine naar gaat verwijzen. Als je dit niet wilt, kun je zelf kiezen naar welke van de dubbele webpagina's zoekmachines verwijzen.

Voorbeeld: Je hebt een website met heerlijke recepten. Deze recepten heb je ondergebracht in verschillende soorten. Zo heb je een onderdeel vegetarische recepten en een onderdeel hamburgerrecepten.

Je hebt nu een recept geschreven voor vegetarische hamburgers en weet niet goed waar je het recept onder wilt brengen. Daarom heb je het recept twee keer op je webpagina gezet. Dit zijn de URL's:

"https://www.website.nl/recepten/vegetarische-recepten/vegetarische-hamburger"
"https://www.website.nl/recepten/hamburgerrecepten/vegetarische-hamburger"

Omdat je de kans groter acht dat een liefhebber van vegetarische gerechten interesse heeft in het recept, dan een hamburgerliefhebber, wil je het liefste dat de persoon door de zoekmachine wordt verwezen naar de URL:

"https://www.website.nl/recepten/vegetarische-recepten/vegetarische-hamburger"

Om dit voor elkaar te krijgen, kun je bij de webpagina bij hamburgerrecepten aangeven dat de URL voor het recept bij vegetarische recepten de voorkeur URL is.

Ga hiervoor naar de module 'Structuur & pagina's'. Je vindt deze module onder het kopje 'Website'.

Binnen de module 'Structuur en pagina's' klik je op de webpagina die niet de voorkeur moet krijgen in zoekmachines. Klik nu aan de rechterzijde van de pagina op de actieknop  'Wijzigen'.

Klik nu op het tabblad 'Algemeen', en typ nu de URL van de webpagina die wel de voorkeur moet krijgen in zoekmachines bij 'Voorkeur URL'.

Wanneer je verder niets meer toe wilt voegen aan de pagina, klik je op 'OK'. Wanneer je de pagina meteen wilt publiceren, klik je op 'OK & Publiceren'. Je kan de pagina altijd later weer aanpassen of offline halen.