Leer meer over de RSS-feed. Wat is het? Hoe werkt het? Hoe maak je er zelf eentje aan?
Op deze pagina:
Wat is RSS?
De term RSS staat voor Really Simple Syndication. Het is een hele simpele manier om je bezoekers op de hoogte te stellen van nieuwsberichten of andere actualiteiten.
Met een RSS-feed kunnen bezoekers zich op je berichten abonneren. Wanneer er een nieuw bericht beschikbaar is krijgen je bezoekers hiervan bericht. In principe bestaat dit bericht uit een korte beschrijving en een link naar het bericht op je website. Op basis van de beschrijving kan iemand ervoor kiezen wel of niet het hele bericht te lezen.
In Sitebox is het mogelijk een RSS-feed aan te bieden voor nieuwsberichten, blogberichten, activiteiten en downloadbare bestanden. Wanneer je voor een ander soort bericht een RSS-feed zou willen, laat ons dit dan weten. We kijken dan met je mee of dit mogelijk is.
Hoe kun je RSS lezen?
De RSS-feed zelf is een URL. Als je rechtstreeks naar deze URL zou gaan wordt er automatisch een bestandje gedownload. Dit bestandje kun je in principe openen met een tekstprogramma als Kladblok, maar wat er precies in het bestandje staat is niet makkelijk leesbaar.
Daarom maak je voor het lezen van de RSS-feed gebruik van een RSS-reader. Dit kan een aparte applicatie zijn op bijvoorbeeld je telefoon, maar het kan ook een Add-on zijn voor je browser.
Deze RSS-reader kan het RSS bestandje lezen en op de juiste manier interpreteren. Hierdoor krijg je in je RSS-reader op een nette manier te zien dat er een nieuw bericht is, wat de titel van het bericht is, wanneer het bericht is gepubliceerd en de beschrijving van het bericht, als deze beschikbaar is. Ook is er een link beschikbaar naar het bericht op de website, voor als je het hele bericht wilt lezen.
De RSS-reader houdt bij welk bericht je al hebt gelezen, en welk bericht nog niet.
Een RSS-feed maken met Sitebox
Je kunt in Sitebox makkelijk een RSS-feed aanmaken in de module RSS. Je vindt deze module onder het kopje 'Website':
Klik op de map waarbinnen je een nieuwe feed wilt maken en klik op de actieknop 'Toevoegen'.
In de pop-up vul je bij 'Titel' de naam van de Feed in. Bij 'Website' kies je de website waar je URL voor geldt. Bij 'Formaat' kies je voor RSS. De andere keuze, Atom, is een alternatief formaat wat je kunt gebruiken, maar over het algemeen wordt RSS meer gebruikt.
Op het tweede tabblad kies je wat voor soort RSS-feed je wilt maken. Bij type maak je de keuze voor Nieuws, Activiteiten, Blogs of Downloadbare bestanden. Houd er rekening mee dat je voor Downloadbare bestanden zelf geen beschrijving kunt toevoegen.
Bij 'Map' kies je vervolgens de map waarvoor je de feed wilt instellen. Het is mogelijk om ook onderliggende mappen mee te nemen in je feed, door bij 'Recursie' een vinkje te zetten voor 'Inclusief onderliggende mappen'.
Wanneer je feed klaar is klik je op 'Concept opslaan'. Wanneer je de feed meteen wilt publiceren, klik je op 'Publiceren'. Je kan de feed altijd later weer aanpassen of offline halen.
De URL waarmee men zich kan abonneren is de URL die je in de samenvatting ziet staan wanneer je je nieuw aangemaakte feed selecteert.